Grad Donja Stubica

Prebacite se na desktop verziju

U Donjoj Stubici održan Festival folklora "Same da je srcu vesele 2014."

Svi ljubitelji kulture i tradicije imali su prilike u subotu, 14. lipnja uživati na 3. festivalu folklora "Same da je srcu vesele" koje je, uz Dane Grada Donja Stubica i blagdan Župe Presvetog Trojstva organiziralo Kulturno umjetničko društvo Stubica pod pokroviteljstvom Grada Donja Stubica i u suradnji sa Turističkom zajednicom Donja Stubica. Još jednom su organizatori realizirali hvale vrijedan kulturni projekt u cilju kontinuiranog održavanja ove manifestacije i sa željom da ono postane čvrsto mjesto na mapi lokalnih i županijskih folklornih događanja. Zanimljivo je te nedjelje bilo pratiti kako se i Grad pretvara u vrlo živo središte ukrašeno živopisnim nošnjama, oplemenjeno zvukovima tradicijske glazbe vraćajući nas u neko prošlo vrijeme koje nas poziva da oživimo tradiciju i inspiriramo lokalno stanovništvo i posjetitelje na otvorenost prema svom kulturnom nasljeđu. Tog su dana u Donju Stubicu stigla gostujuća društva iz Zagorja susjednih županija, KUD Kupljenovo, KUD Čiče iz Novog Čiča, KUD Seljačka sloga Kupinec iz Klinča Sela, KUD Ogranak seljačke sloge Lupoglav iz općine Brckovljani, KUD Sveti Juraj iz Duge Rese, KUD Lipovac iz Generalskog Stola, KUD Mak Trnovec iz Trnovca Bartolovečkog, KUD Brnaze iz Sinja, te inozemno Kulturno društvo Ivan Cankar iz Slovenije. U popodnevnim satima svečanim mimohodom do Crkve Presvetog Trojstva oko 300 sudionika je i ovoga puta pokazalo svu raskoš narodnih nošnji uz zvuke tambure i starih narodnih pjesama, obasipajući Grad šarenilom i atmosferom koju znaju dočarati samo folkloraši.

U centru Donje Stubice pod šatorom kulturno umjetnički program otvorili su najmlađi, Društvo Naša Djeca Donja Stubica sa domaćinom KUD-om Stubica, a nazočnima su se obratili gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić i u ime Krapinsko zagorske županije, zamjenica župana, gospođa Jasna Petek. Veliki broj gledatelja gotovo tri sata uživao je u odličnim koreografijama, pjesmi, plesu i narodnim nošnjama sudionika. Raznovrsnost programa obogaćena je prikazima izvornih ličkih plesova koje je uprizorio KUD Brnaze iz Sinja, te gostovanjem inozemnog Kulturnog društva Ivan Cankar iz Jurovskog Dola u Sloveniji.

Ovogodišnji treći festival postaje tradicionalno druženje folklornih amatera, prilika za razvoj novih suradnji, razmjenu iskustva, pokazivanje naučenog, popularizaciju folklora. Tijekom trajanja festivala „Same da je srcu vesele“ posjetitelji su imali priliku uživati u raznovrsnoj ponudi stubičkih izlagača od kućnih radinosti, rukotvorina, zdrave hrane i pića, suvenira do raznih proizvoda obiteljskih gospodarstava. Slike ovogodišnjeg festivala folklora u Donjoj Stubici zasigurno će dugo ostati u sjećanju svih koji su sudjelovali u organizaciji i gostiju; ljepota nošnji, zanimljivi tradicijski običaji i jedno novostečeno folklorno prijateljstvo susjedne Slovenije i Hrvatske. KUD Stubica se već sada raduje organizaciji idućeg festivala!

folklorna skupina KUD Stubica 01folklorna skupina KUD Stubica 02