Grad Donja Stubica

Prebacite se na desktop verziju

Spajalica - u Varaždinu organizirano druženje udruga sjeverozapadne Hrvatske

Spajalica 6U Varaždinu je 23. listopada održano poludnevno okupljanje organizacija civilnog društva i ostalih udruga u službi razvoja zajednica, pod zanimljivim nazivom "Spajalica" programa JAKO. Program JAKO kojeg u spomenutom djelu Hrvatske provode Autonomni centar – ACT iz Čakovca, Mreža udruga Zagor iz Zagorja sa sjedištem u Zaboku, Udruga za održivi razvoj Hrvatske Koprivnica te Pučko otvoreno učilište Varaždin, dio je programa regionalnog razvoja civilnog društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj kojeg provodi i financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Cilj okupljanja je bio upoznati i potaknuti organizacije sa područja sjeverozapadne Hrvatske na zajedničko djelovanje u svrhu rješavanja aktualnih problema udruga i zajednice (izvor www.pregrada.info).

Kroz diskusiju predstavnici udruga su iznijeli problematiku s kojom se susreću na terenu prilikom provedbe određenog projekta, zatim podijelili svoja iskustva i rješavanje problema. Jedna od bitnih stavaka za međusobni rad udruga je umrežavanje – izrada registra aktivnih udruga te njihove podatke činiti lako dostupnima. Predlagani su razni oblici suradnji udruga od tzv. burze udruga na regionalnom području, do izrade zajedničke web stranice, kako bi udruge znale za postojanje drugih sličnih po pitanju djelokruga, i prezentirale svoj rad. Bitnost spajalice je bila istaknuti kako je povezivanje udruga u zajednički rad od izuzetne važnosti za razvitak regije, ne samo radi prijenosa informacija i iskustava, već lakše ostvarivosti sredstava iz EU fondova. Akcent je također bio i na motivaciji (ne)aktivnih udruga da zbog mogućeg slabog sluha lokalne zajednice i sličnih problema, ne posustaju u svome radu, da se razvijaju i čine svoj program djelovanja mogućim. Svi sudionici "Spajalice" složili su se iako je zbog gospodarskih uvjeta otežan njihov rad, no isto tako ne smije se odustati od djelovanja za svoju lokalnu zajednicu, te da računaju na međusobnu pomoć i suradnju. Kao takvi, povezani, mogu napraviti puno, ne bojeći se za svoj opstanak.

"Spajalica" je bila zamišljena u vidu poludnevne radionice kako bi povezala organizacije civilnog društva te ostale udruge koje djeluju po pitanju interesa za lokalnu i širu zajednicu, a traže suradnju ili partnerstvo u razvoju zajedničkih programa i rješavanju problema. Četrdesetak predstavnika udruga iz četiriju županija SZ Hrvatske imali su mogućnost na radionici, koja je činila podjelu na nekoliko bitnih zajedničkih tema okupljenih udruga, upoznati rad drugih ili sličnih udruga. Organizirani su i okrugli stolovi po tematici: ranjive skupine, razvoj civilnog društva, djeca i mladi, okoliš i ostalo, te ja svaka udruga mogla obići onu tematiku koja je najviše zanima. Također svrha okupljanja je bila osigurati udrugama mogućnost upoznavanja i dogovaranja suradnje ili partnerstva, te se tako povezati sa ostalim udrugama sa područja Sjeverozapadne Hrvatske.