Grad Donja Stubica

Prebacite se na desktop verziju

Most od lijepih riječi između Stubice i Tuzle

Tuzla plaketa 0229. i 30. listopada u Tuzli je održan međunarodni dječji festival Vezeni most, koji organiziraju Društvo prijatelja knjige "Mali princ" iz Tuzle i tuzlanska "Bosanska riječ". U dva dana trajanja festivala održan je niz zanimljivih programa, među kojima i izložba ilustracija gosta ilustratora Dobroslava Boba Živkovića iz Beograda, brojni susreti pisaca s djecom u školama i knjižnicama širom Tuzlanskog kantona, umjetničke radionice i koncerti, a na završnoj svečanosti dodijeljena je nagrada Mali princ za najbolju dječju knjigu objavljenu u 2013. godini. Osim glavne nagrade, koja je ove godine pripala Adnadinu Jašareviću iz Zenice, prigodne nagrade i plakete uručene su i svim nominiranim piscima. Ove godine nominirani su bili Adnadin Jašarević i Ranko Pavlović iz BiH, Blaga Žurić i Dragomir Ćulafić iz Crne Gore, Nada Mihaljević i Sanja Polak iz Hrvatske, te Dejan Aleksić i Dušan Pop Đurđev iz Srbije.

Ove godine je, dakle, Hrvatsku predstavljala i naša Stubičanka, koja je za svoj roman Anđeo plišanih igračaka u Hrvatskoj već primila prestižnu književnu nagradu "Grigor Vitez".

Nada Mihaljević je u sklopu festivala Vezeni most gostovala u osnovnoj školi u Gračanici, gdje je učenicima predstavila svoj književni rad i najnoviji nagrađeni roman. Pričala im je o junacima svojih romana koji svoje pustolovine uvijek započinju negdje na zagorskim obroncima Medvednice, te se suočavaju s najrazličitijim izazovima i uče najplemenitijim vještinama. Po mišljenju autorice, te vještine su prijateljstvo, suosjećanje i prihvaćanje različitih. Upravo zbog tih univerzalnih vrijednosti, romani Nade Mihaljević uspjeli su živo zainteresirati i mlade čitatelje iz BiH.

Tako "Vezeni most" u potpunosti opravdava svoje ime, stvarajući preko lijepe književnosti mostove prijateljstva i suradnje, te se ove godine i Stubica našla u tom vezu.