Grad Donja Stubica

Prebacite se na desktop verziju

Dašak snježnih alpskih planina kroz živopisno predavanje Mateja Perkova

Predavanje o ekspediciji  Onda romantica 06U donjostubičkoj Plavoj dvorani je u subotu 24. siječnja održano zanimljivo putopisno predavanje planinara Mateja Perkova pod nazivom “Onda romantica 2014”. Romantični val, tj. „onda romantica” ime je ekspedicije koja je trajala 16 dana i čiji je cilj bio popeti se na vrhove u alpskom masivu Monte Rose i Mont Blanca o čemu je Matej Perkov živopisno pričao u dvosatnom predavanju punom raznih anegdota. Tako su stari i neki novi budući planinari mogli saznati kako se najbolje pripremiti za ovakva ekstremna planinarenja, kako što jeftinije proći u nabavi opreme, putovanjima do crte polazišta, noćenjima u planinarskim domovi te neke od “trikova” kako preživjeti nemoguće uvjete planinskih masiva. Organizatori ovoga zanimljivog predavanja kojeg su pozorno slušala i manja djeca su bili amaterski Biciklistički klub Beciklin, Planinarsko društvo Stubičan, a suorganizatori TZP Donja i Gornja Stubica te Klub mladih Donja Stubica “STUB-KLUB” koji su se pobrinuli za oglašavanje i osigurali su logistiku.

Predavač Matej Perkov se planinarenjem bavi dugi niz godina, a svoja putovanja prenosi publici preko zapaženih predavanja koja održava po cijeloj Hrvatskoj i preko članaka koje objavljuje na raznim web portalima i časopisima. Autor je nekoliko stručnih tekstova iz područja planinskog turizma. Čest je gost na osnovnim i srednjim školama, gdje mladima održava motivacijska predavanja s primjerima svojih visokogorskih iskustava. Nositelj je visokog, najvišeg i posebnog priznanja za Hrvatsku planinarsku obilaznicu, te priznanja za promociju HPD Kapela nakon samostalne ekspedicija „Monte Rosa 2013“ gdje je osvojio deset vrhova viših od 4000 m, što još nikome iz Hrvatske nije uspjelo. Drugi veliki rezultat je samostalni uspon na Mont Blanc u sklopu ekspedicije „Onda romantica 2014“, čime je postao prvi Hrvat koji se popeo na najviši vrh Alpi pješice iz Chamonixa „Tre Monts“ rutom. Cilj njegovog rada je promocija planinarstva kao rekreacijske aktivnosti savršene za sve dobne uzraste i profile društva, te promocija Hrvatske kao turističke destinacije.

“Onda romantica je beskonačna avantura, koja vodi u paralelne svjetove. „Onda romantica” je ljubav, a ljubav je najljepše što možeš dati planini. „Onda romantica” znači biti iskren u srcu i pošten u duši, od početka do kraja. „Onda romantica” znači uspon iz podnožja, jer to je jedini način da se emocionalno i duhovno stopiš s planinom na čiji vrh se penješ. „Onda romantica” je molitva koju ponavljaš u sebi kao mantru, na svakom koraku, s nadom da ćeš sretno stići na cilj. „Onda romantica” znači zahvalnost, jer iako si na planini sam, mnogo je ljudi koji te podržavaju i koji su ti pomogli u ostvarenju najvećih snova. „Onda romantica” je priča o ljubavi, životu i smrti”.